Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Żeberka w piwie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Przygotować marynatę z piwa, rozdrobnionych listków laurowych, majeranku,

Żeberka w piwie

Składniki:

Żeberka w piwie

 

  • 1 kg żeberek
  • 1 szkl jasnego piwa
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżka świeżego pokrajanego majeranku
  • 1 łyżka cząbru
  • 1 łyżeczka cząbru
  • kilka zmiażdżonych ziaren jałowca
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Żeberka w piwie
Przygotować marynatę z piwa, rozdrobnionych listków laurowych, majeranku, cząbru, rozmarynu, soli, pieprzu i jałowca. umyte i osuszone żeberka pokroić na mniejsze porcje i dokładnie natrzeć zalewą, odstawić na dobę do lodówki. Przed upieczeniem, a po wyjęciu z marynaty posmarować mięso olejem wymieszanym z 2 wyciśniętymi ząbkami czosnku. Żeberka wymagają sporo cierpliwości, powinno się je piec na grillu dość długo. Można je nabić na długą szpadkę, co ułatwi ich równomierne obracanie.