cherrycola

cherrycola

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 78]

Żeberka z rozmarynem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mięciutkie, soczyste i aromatyczne żeberka!

Żeberka z rozmarynem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żeberka z rozmarynem

 

  • Podaje ilość składników z jakich ja korzystałam na obiad dla 5 osób.

 

Sposób przygotowania:

Żeberka z rozmarynem
Żeberka kroimy na mniejsze części. U mnie zazwyczaj jeden kawałek to dwa żebra. Mięso solimy i pieprzymy, następnie obsmażamy przez krótką chwilę na rozgrzanym smalcu. Smażenie powinno trwać tyle, aby mięso się leciutko zarumieniło.Tak obsmażone żeberka wrzucamy do garnka. Na pozostały ze smażenia tłuszcz wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy ta się zarumieni wrzucamy ją do mięsa.Następnie dolewamy wody bądź bulionu, tak aby mięso było przykryte. Na wierzch kładziemy 2-3 gałązki świeżego rozmarynu. Przykrywamy i dusimy aż mięso będzie miękkie. Ok 1- 1.5 godziny.Gdy żeberka będą już miękkie ściągamy pokrywę, aby nadmiar wody wyparował. Doprawiamy ziołami do sałatek. Gdy woda wyparuje powstaje sos. Dla niektórych sam w sobie jest już wystarczający, ja lubię go zaciągnąć śmietaną. Co ważne, sos ze śmietaną wysmażam, wtedy nabiera zupełnie innego charakteru.Życzę smacznego!
Żeberka z rozmarynem
Pokrojone kawałki żeberek obsmażamy na smalcu
Żeberka z rozmarynem
Żeberka powinny byc tylko lekko zatumienione
Żeberka z rozmarynem
Na tluszczu pozostałym z obsmażania żeberek smażymy cebulę
Żeberka z rozmarynem
Złocistą cebulkę wrzucamy do żeberek, na wierzch kładziemy gałązki rozmarynu