Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Zielone pierogi z kaszą.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Mała odmiana od tradycyjnego nadzienia może mile zaskoczyć.

Zielone pierogi z kaszą. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zielone pierogi z kaszą.

 

 

Sposób przygotowania:

Zielone pierogi z kaszą.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy serek, jajko, sól i zagniatamy ciasto. Pietruszkę można wsypać od razu do mąki, albo posypać później placek i rozwałkować ponownie. Do innego naczynia dajemy składniki na farsz i dokładnie mieszamy. Ilość pieprzu jest dość spora, a więc ci co wolą bardziej delikatną formę mogą doprawić po swojemu. Z ciasta wałkujemy cienki placek, nakładamy po łyżce farszu i zlepiamy. Gotujemy( powinny lekko mrugać) w lekko osolonej wodzie około 10 minut. Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy na patelce. Gorące pierogi polewamy skwarkami z tłuszczem.
Zielone pierogi z kaszą.
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Jeśli serek jest wodnisty należy dać więcej mąki.
Zielone pierogi z kaszą.
Woreczek ugotowanej kaszy, masło orzechowe i pietruszka to akcent potrawy.
Zielone pierogi z kaszą.
Pietruszkę rozsypujemy na placku i wałkujemy, możemy też wsypać ją do mąki i wyrobić razem z ciastem.
Zielone pierogi z kaszą.
Z podanych składników otrzymujemy około 20 pierogów.