Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Zupa grochowa z wędzoną szynką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczna grochówka ugotowana na wywarze z kości i smakowitą szynką

Zupa grochowa z wędzoną szynką

Składniki:

Zupa grochowa z wędzoną szynką

 

  • składniki na wywar :
  • 1 kg kości wieprzowych
  • 1 porcja włoszczyzny bez kapusty
  • 1 łyżka kucharka
  • składniki potrzebne do zupy :
  • 40 dkg podwędzanej szynki (może być ze skórką)
  • 20 dkg wędzonego boczku
  • 20 dkg cienkiej mocno podwędzanej kiełbaski
  • 1 cebula
  • 1 szklanka grochu łuskanego
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 3 średnie marchewki
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa grochowa z wędzoną szynką
Kości dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i włożyć do garnka. Dodać obrane warzywa ,zalać wodą (ok. 2,5 litra ) ,doprawić kucharkem i ugotować wywar. Odlać ok. 1,5 litra wywaru do drugiego garnka , dodać opłukany groch ,liście laurowe,ziele angielskie , obraną ,przekrojona na pół cebulę i obraną ,pokrojoną marchewkę.Do zupy dodać pokrojoną szynkę ,boczek,kiełbaskę i gotować do miękkości grochu.Potem dodać obrane , pokrojone w kosteczkę ziemniaki i dalej gotować,aż zmiękną .Na koniec doprawić do smaku roztartym majerankiem,solą i pieprzem.