Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Zupa krem z dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zupa dyni to smaczne danie obiadowe.

Zupa krem z dyni

Składniki:

Zupa krem z dyni

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa krem z dyni
Dynię obrać, usunąć miąższ z nasionami a resztę pokroić w kostkę. Marchew i pietruszkę obrać, zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. W rondlu rozgrzać masło, podsmażyć posiekany czosnek z cebulą, dynią i startymi warzywami. Wlać wywar z kurczaka, dodać listek laurowy, angielskie ziele i gotować około 20 minut. Ugotowane warzywa zdjąć z palnika, usunąć liść i ziele, dodać natkę pietruszki, przyprawę do zup, zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, mielonym imbirem i gałką muszkatołową. Podawać z kleksami ze śmietany.