gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 796]

Zupa krem z żółtej cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 4

W sezonie jak jest cukinia na ogrodzie zawsze musi być kilka razy zupa z cukinii. Tym razem do zupy podałam grzanki zrobione z czerstwego chleba - były pyszne.

Zupa krem z żółtej cukinii

Składniki:

Zupa krem z żółtej cukinii

 

Sposób przygotowania:

Zupa krem z żółtej cukinii
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Por kroimy w kostkę

Cukinię myjemy nie obieramy ze skórki przecinamy na pół wydrążamy środek z pestkami, a pozostałą cukinię kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki.

W garnku rozpuścić masło dodać cebulę poddusić następnie dodać czosnek i jeszcze podsmażyć.

Do cebuli dodajemy ziemniaki, marchewkę, por wlewamy połowę bulionu nakrywamy i gotujemy.

Jak warzywa się zagotują dodajemy ziemniaki wlewamy resztę bulionu i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Dodajemy sól i pieprz.

Zupę miksujemy dodajemy przyprawy. Jeżeli zupa wyjdzie trochę za gęsta to można dolać odrobinę bulionu lub przegotowanej wody.

Zupę krem podałam z grzankami chlebowymi i kleksami śmietany. Mąż jadł tylko z grzankami chlebowymi .

POLECAM!!!