Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Zupa marchwiowo-dyniowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ta zupa chodzila za mna caly dzien, musialam ja zrobic

Zupa marchwiowo-dyniowa

Składniki:

Zupa marchwiowo-dyniowa

 

  • ok 400-500g miazszu dyni,
  • 2 duze ziemniaki,
  • 4 duze marchewki,
  • 1,5 litra rosolu (miesnego, ja uzylam wieprzowego),
  • duza lodyga selera naciowego,
  • cebula,
  • 2 zabki czosnku,
  • vegeta, cukier, curry, papryka slodka w proszku, lisc laurowy, czosnek granulowany, odrobina imbiru, ew. maggie.

Sposób przygotowania:

Zupa marchwiowo-dyniowa
Dynie obrac, umyc i pokroic w kostke. Pozostale warzywa obrac i umyc. Cebule zetrzec na tarce, marchew, ziemniaki i selera pokroic w kosteczke. Zabek przecisnac przezpraske. Na patelni rozgrzewamy tluszcz (kilka lyzek) i wrzucamy dynie, marchew i ziemniaki, podsmazamy na duzym ogniu, a gdy po kilku minutach warzywa zaczna puszczac sok, doprawiamy sola, ok 2 lyzkami cukru, lyzeczka vegety, curry i pieprzem, przykrywamy pokrywka ( lub przerzucamy do garnka z pokrywka) i dusimy ok 30 minut, do momentu, kiedy warzywka zmiekna. Do garnka z bulionem wrzucamy lisc, vegete, sol, pieprz, kosteczki selera, oraz dodajemy odsaczone warzywa z patelni, po zagotowaniu zbieramy ''szum'' i gotujemy na srednim ogniu przez ok 50 minut (az wszytkie warzywa zmiekna). Podczas gotowania dodajemy ok lyzeczke czerwonej papryki, doprawiamy przyprawami, a na koniec, tuz przed zakonczeniem gotowania wrzucamy czosnek. Po ugotowaniu i doprawieniu do smaku, garnek zdejmujemy z ognia i w razie potrzeby odlewamy nadmiar rosolu - wedle oczekiwanej gestosci, mniej lub wiecej, tyle, aby powierzchnia plynu byla na rowni lub nieco ponizej poziomu warzyw - nastepnie miazdzymy warzywa tluczkiem do ziemniakow lub miksujemy. Mozna zabielic zupe smietana lub jogurtem, ja jednak w porze sezonowej, lubie czuc smak swiezych warzyw.