jola1988

jola1988

Szef Kuchni
[Przepisów: 68]

Zupa z fasoli kolorowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Do zupy z fasoli kolorowej mozna podac zacierkę lub lane kluski z jajka.

Zupa z fasoli kolorowej

Składniki:

Zupa z fasoli kolorowej

 

  • 2 porcje
  • 10 dag fasoli
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liśc laurowy
  • 2 marchwie
  • 1 pietruszka
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżka stołowa oleju
  • 1 łyżeczka mąki
  • 10-15 dag wędzonej słoniny

 

Sposób przygotowania:

Zupa z fasoli kolorowej
Fasolę moczymy w wodzie kilka godzin. Następnie odcedzamy i gotujemy wstępnie przez 5 minut w dużej ilości wody, po czym wyjętą fasolę nastawiamy w 8-9 dl nowej wody. Dodajemy całą cebulę, czosnek, drobno pokrojoną słoninę i włoszczyznę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki, solimy, dokładamy liść laurowy i gotujemy do miękkości. Pod koniec sporządzamy zasmażkę z oleju, mąki oraz papryki i całość zagotowujemy.

Tagi:

fasola