Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Zupa z kaszą jaglaną na rosole wg Megg

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zupa z kaszą jaglaną na rosole

Zupa z kaszą jaglaną na rosole wg Megg

Składniki:

Zupa z kaszą jaglaną na rosole wg Megg

 

  • 4 litry wody
  • 1 udko
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 suszony grzybek
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • 1 duża garść makaronu nitki
  • szczypta kurkumy
  • szczypta kminku mielonego
  • szczypta tymianku
  • szczypta majeranku
  • szczypta bazylii
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • przyprawa do dań w płynie do smaku
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Zupa z kaszą jaglaną na rosole wg Megg
Do wody włożyć udko oraz wszystkie warzywa obrane, umyte i pokrojone w półplasterki. Dodać również suszony grzybek, ząbki czosnku oraz wszystkie przyprawy i całość gotować na małym ogniu 40 min. Po tym czasie wyciągnąć udko i wsypać kaszę jaglaną i gotować aż kasza będzie miękka. W osobnym garnku ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu, a następnie odcedzić. Mięso oddzielić od kości i pokroić na małe kawałki. Gdy kasza w zupie będzie miękka dodać pokrojone kawałki mięsa oraz ugotowany osobno makaron. Zupkę doprawić do smaku pieprzem, solą oraz magą i całość zagotować. Po zdjęciu z ognia do gotowej zupki wsypać posiekaną natkę pietruszki.