Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Książka Kucharska: 40 przepisów na najlepsze jesienne zupy

Zupa ziemniaczana z boczkiem, kapusta...

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Aromatyczna i gesta. Przypominajaca grochówke, ale nie ma w niej zóltego grochu :)

Zupa ziemniaczana z boczkiem, kapusta...

Składniki:

Zupa ziemniaczana z boczkiem, kapusta...

 

  • 1/5l rosolu drobiowego,
  • 2 cebule,
  • 300g gotowanego boczku,
  • pól glówki kapusty pekinskiej - twardszej czesci,
  • 2 lodygi selera naciowego,
  • duzy por,
  • zabek czosnku,
  • 4-5 duzych ziemniaków,
  • 1/2 szklanki mrozonego zielonego groszku,
  • sól, pieprz, vegeta, majeranek, lisc laurowy.

 

Sposób przygotowania:

Zupa ziemniaczana z boczkiem, kapusta...
Pora, lodygi selera, czosnek obrac, umyc, osuszyc i pokroic: pora w prazki, selera w plastry, czosnek przecisnac przez praske. Cebule obrac, umyc, osuszyc i pokroic w kosteczke. Boczek porkoic w drobna kostke i stopic na suchej patelni, gdy juz pusci tluszcz, dodac cebule. Smazyc chwile do zeszklenia cebuli. Ziemniaki obrac, umyc i pokroic w kosteczke. Kapuste pekinska poszatkowac. Zagotowac rosól, dodac lisc laurowy, vegete, pieprz, ziemniaki i kapuste pekinska, gotowac przez 10 minut na slabym ogniu, dodac odsaczony z tluszczu boczek z cebula, lisc laurowy, gotowac okolo 10 minut, po czym dodac pora, selera i groszek, gotowac 10 minut, dodac czosnek i majeranek. Doprawic do smaku. Podawac ze swiezym pieczywem lub grzankami.