mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Żurek śniadaniowy z kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Jedna z moich ulubionych potraw, to właśnie ten żurek :)

Żurek śniadaniowy z kiełbasą

Składniki:

Żurek śniadaniowy z kiełbasą

 

Sposób przygotowania:

Żurek śniadaniowy z kiełbasą
W garnku zagotowuję dwa litry wody. Włoszczyznę oraz cebulę dobrze oczyszczam. Do wrzątku wkładam umytą włoszczyznę, kiełbasę, liść laurowy, ząbek czosnku i cebulę.
Gotuję na małym ogniu (by kiełbasa nie popękała) do chwili, aż włoszczyzna będzie miękka. Wyjmuję kiełbasę i włoszczyznę (można ją zużyć do sałatki). Wlewam zakwas na żur lub rozprowadzony w niewielkiej ilości zimnej wody biały barszcz. Doprowadzam do zagotowania, dodaję rozgnieciony ząbek czosnku, doprawiam do smaku solą oraz pieprzem, posypuję majerankiem. Podaję z pokrojoną kiełbasą.