luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Kurczak faszerowany z pomarańczami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wspaniały kurczak na niedzielny obiad z nadzieniem, bez kostek.

 Kurczak faszerowany z pomarańczami

Składniki:

Kurczak faszerowany z pomarańczami

 

 

  • 1 kurczak ok 2 kg
  • 50.dkg mięsa mielonego
  • 1 kajzerka
  • 1 mała papryczka chili
  • 10 dkg pieczarek
  • pół cebuli
  • 2 łyżki siekanego szczypiorku
  • 1łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
  • szczypta rozmarynu
  • sól , pieprz
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Kurczak faszerowany z pomarańczami
Kurczaka oczyścić i wyjąc korpus kostny zostawiając tylko jedną kostkę w udkach i wszystkie w w krzydełkach.. posolić w srodku i odłożyć.

Przygotować nadzienie;
Pieczarki posiekać i przysmażyć z cebulą,
kajzerkę namoczyć w mleku lub wodzie ..
papryczkę drobno posiekać ..
Dodać wszystkie składniki i wyrobić masę do nadzienia.
Włożyć nadzienie do kurczaka i zeszyć wykałaczkami i sznureczkiem.

Kurczaka ułożyć na ruszcie nad prytwanną z wodą..
Natrzeć przyprawami do pieczonego drobiu i skropić oliwą ...
Na wierzchu ułożyć cienkie plasterki jabłka..

Włożyć do piekarnika i piec ok 2 godz.
w międzyczasie wymienić spalone jabłka na nowe..
Pod koniec pieczenia (ok 20 min przed zakończeniem) zdjąć jabłka i przyrumienić kurczaka ..

Podawać na półmisku z pomarańczami .. i dowolną sałatką.