bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 188]

3 Bit według bietki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto trochę pracochłonne, ale jest bardzo pyszne, po prostu rozpływa się w ustach. Moje dzieci bardzo je lubią.

3 Bit według bietki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

3 Bit według bietki

 

  • Biszkopt kakaowy (zrobić podwójnie):
  • 5 jajek
  • 10 dkg cukru
  • 10 dkg mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Biszkopt jasny:
  • 4 jajka
  • 4 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

 

  • 30 dkg ciastek Petitki

Sposób przygotowania:

3 Bit według bietki
Biszkopt kakaowy: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec, mąkę, proszek do pieczenia, kakao i olej i delikatnie mieszamy. Robimy takie dwa biszkopty i dajemy na brytwanki o wymiarach 23x38 cm wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni. Biszkopt jasny: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy , stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Wykładamy na brytwankę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 20-25 minut w temp. 180 stopni. Krem: odlewamy pół szklanki mleka, a pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku rozpuszczamy obie mąki i dodajemy żółtka i mieszamy, jak mleko zakipi, to wlewamy powstały budyń i doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i studzimy. Ucieramy margarynę, jak budyń będzie zimny, to dodajemy go stopniowo do margaryny i ucieramy. Masa krówkowa: margarynę ucieramy , stopniowo dodajemy po łyżce masy krówkowej. Przekładamy: biszkopt kakaowy smarujemy połową kremu, na krem układamy na całym placku ciastka petitki, na ciastka smarujemy połowę masy krówkowej, dajemy biszkopt jasny, potem drugą połowę masy krówkowej, układamy pozostałe ciastka i resztę kremu i dajemy drugi biszkopt kakaowy. Polewamy polewą.
3 Bit według bietki
Na biszkopt kakaowy dajemy połowę kremu i układamy ciastka Petitki.
3 Bit według bietki
Na ciastkach Petitkach rozsmarowujemy połowę masy krówkowej.
3 Bit według bietki
Na rozsmarowaną masę krówkową dajemy biszkopt jasny
3 Bit według bietki
Na masę krówkową dajemy drugą warstwę ciastek, potem pozostały krem i na koniec drugi biszkopt kakaowy.