Sposób przygotowania:
Adwocatowy sernikSPÓD:
Powyższe składniki umieszczamy na stolnicy. Zagniatamy ciasto.
Etap 2
Gotowym wykładamy dno tortownicy o średnicy 24 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.
Etap 3
Czekoladę kroimy w kostkę. Białka oddzielamy od żółtek. W malakserze ucieramy masło z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka. Miksujemy. W dalszej kolejności dodajemy ser. Całość dokładnie miksujemy. Pod koniec ucierania dodajemy mąkę połączoną z budyniem i proszkiem do pieczenia. Wlewamy advocaat i miksujemy do połączenia składników. W oddzielnej misce ubijamy pianę z białek. Tak przygotowaną łączymy z masą serową.
Etap 4
Gotowy ser wylewamy to ciasto kruche. Co pewien czas wykładamy pokrojoną w kostkę czekoladę.
Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 60 minut w 180˚C. Upieczony studzimy.
Na zimny wylewamy advocatową polewę. Dekorujemy wiórkami czekoladowymi.
Etap 5
W przegotowanej wodzie rozpuszczamy żelatynę. Likier delikatnie podgrzewamy i łączymy z rozpuszczoną żelatyną. Tężejącą polewę wylewamy na przestudzony sernik. Wierzch dekorujemy wiórkami czekoladowymi. Sernik odstawiamy do chłodu by polewa zastygła.