Sposób przygotowania:
Miodowo-jabłkowy przekładaniecCiasto
Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około 30 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą część rozwałkować i umieścić w blaszce o wymiarach 24 x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C około 15-20 minut do zarumienienia. Następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. W ten sam sposób upiec pozostałe dwie części ciasta.
Masa jabłkowa
Jabłka umyć, obrać, a następnie pokroić w kostkę. Umieścić w garnuszku, zalać odrobiną wody oraz dodać pozostałe składniki z masy jabłkowej (oprócz galaretek!) Dusić na małych ogniu do zmięknięcia jabłek. Następnie gorącą masę zmiksować blenderem do uzyskania musu. Mus ponownie zagotować, wsypać galaretki i dobrze wymieszać. Pozostawić do lekkiego stężenia. Na I blacie miodowym wysmarować 1/2 tężejącej masy jabłkowej, przykryć II blatem ciasta i ponownie wysmarować masą. Przykryć ostatnim blatem ciasta. Całość schłodzić do całkowitego stężenia masy jabłkowej.
Chrupiąca orzechowo-słonecznikowa warstwa:
Wszystkie składniki umieścić w garnuszku, postawić na małym ogniu i podgrzewać do lekkiego zkarmelizowania masy. Gorącą masę wylać na III blat miodowy. Schłodzić w lodówce.
Dekoracja
Czekoladę rozpuścić w mleku. Jeszcze ciepłą udekorować wierzch ciasta. Smacznego!