Sposób przygotowania:
Ajerkoniakowe babeczki - wielkanocne jajeczka
Przygotowanie babeczek: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka należy ubić z cukrem na puszystą, białą masę. Miksując dalej dodawać niewielkim strumieniem olej oraz ajerkoniak, wlać ekstrakt waniliowy. Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i dosypać do masy ajerkoniakowo- jajecznej. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami i każdą napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Po upieczeniu wystudzić. W międzyczasie przygotować oba kremy. Przygotowanie białego kremu: Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z jogurtem. Kremówkę ubić i wymieszać delikatnie z masą czekoladową.Można dodać ok. łyżeczkę usztywniacza do bitej śmietany, zwłaszcza jeśli babeczki są przygotowywane z wyprzedzeniem. Przygotowanie lemon curd'u: Jajko rozkłócić. Sok z cytryny zagotować ze skórką i masłem. Dodać cukier i skrobię, dokładnie wymieszać. Gorącą masę zdjąć z ognia i powoli wlewać rozkłócone jajko. Szybko mieszać, żeby nie powstały grudki. Masę gotować jeszcze przez chwilę aż do momentu całkowitego zgęstnienia. Gdy lekko przestygnie, dodać ajerkoniak, wymieszać i schłodzić. Wykończenie: Ostudzone babeczki udekorować białym oraz żółtym kremem w taki sposób, żeby przypominały wyglądem jajko.