Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

A'la drożdżówki z maślaczkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Niby drożdżówki w wersji na słono.

A'la drożdżówki z maślaczkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

A'la drożdżówki z maślaczkami

 

  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/4 kostki palmy
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szczypty soli do ciasta
  • 1 jajko
  • 1/2 kg maślaków świeżych
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka masła
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 4 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 dkg żółtego sera
  • Kruszonka:
  • 25 g palmy
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią
  • 2 czubate łyżeczki cebulki smażonej

Sposób przygotowania:

A'la drożdżówki z maślaczkami
W ciepłym mleku z dodatkiem cukru rozpuścić drożdże. Palmę roztopić i przestudzić. Mąkę wymieszać z solą. Dodać do niej jajko, rozpuszczone drożdże i palmę. Wszystko wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Maślaki oczyścić, z kapeluszy zdjąć skórkę. Grzyby opłukać na sitku wodą. Na patelni rozgrzać trochę oleju i masło. Grzyby pokroić na małe kawałki, wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Smażyć tak długo, aż cały płyn z grzybów odparuje. Doprawić je do smaku solą i pieprzem, lekko przestudzić. Jak ciasto ładnie wyrośnie, rozciągnąć je dłońmi w długi prostokąt. Do przecieru pomidorowego dodać wyciśnięty czosnek, oregano i trochę soli, dokładnie wymieszać. Sosem posmarować ciasto. Na wierzchu rozłożyć usmażone grzybki (brzeg zostawić wolny, żeby grzyby nie wysypywały się podczas zwijania). Ser (użyłam sera gouda, ale można dać inny) zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Rozsypać go na grzybach (2 łyżki sera zostawić do kruszonki). Ciasto z grzybami zwinąć w ścisłą roladę. Kroić plastry o grubości 4-5 cm. Układać je na natłuszczonej blasze, lekko spłaszczyć. Składniki na kruszonkę przełożyć do miski, dodać do nich pozostawiony tarty ser. Wszystko zagnieść i rozkruszyć (zrobić kruszonkę). Kruszonką posypać "drożdżówki" z grzybami, lekko ją docisnąć. "Drożdżówki" piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut (aż się lekko zrumienią).
A'la drożdżówki z maślaczkami
Zagniecione i wyrośnięte ciasto na drożdżówki.
A'la drożdżówki z maślaczkami
Oczyszczone pokrojone i usmażone maślaczki.
A'la drożdżówki z maślaczkami
Nadziane grzybami ciasto zwinięte pokrojone w plastry i ułożone na blasze.
A'la drożdżówki z maślaczkami
Wszystkie składniki na kruszonkę przełożone do miseczki.