Sposób przygotowania:
A'la drożdżówki z maślaczkami
W ciepłym mleku z dodatkiem cukru rozpuścić drożdże. Palmę roztopić i przestudzić. Mąkę wymieszać z solą. Dodać do niej jajko, rozpuszczone drożdże i palmę. Wszystko wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Maślaki oczyścić, z kapeluszy zdjąć skórkę. Grzyby opłukać na sitku wodą. Na patelni rozgrzać trochę oleju i masło. Grzyby pokroić na małe kawałki, wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Smażyć tak długo, aż cały płyn z grzybów odparuje. Doprawić je do smaku solą i pieprzem, lekko przestudzić. Jak ciasto ładnie wyrośnie, rozciągnąć je dłońmi w długi prostokąt. Do przecieru pomidorowego dodać wyciśnięty czosnek, oregano i trochę soli, dokładnie wymieszać. Sosem posmarować ciasto. Na wierzchu rozłożyć usmażone grzybki (brzeg zostawić wolny, żeby grzyby nie wysypywały się podczas zwijania). Ser (użyłam sera gouda, ale można dać inny) zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Rozsypać go na grzybach (2 łyżki sera zostawić do kruszonki). Ciasto z grzybami zwinąć w ścisłą roladę. Kroić plastry o grubości 4-5 cm. Układać je na natłuszczonej blasze, lekko spłaszczyć. Składniki na kruszonkę przełożyć do miski, dodać do nich pozostawiony tarty ser. Wszystko zagnieść i rozkruszyć (zrobić kruszonkę). Kruszonką posypać "drożdżówki" z grzybami, lekko ją docisnąć. "Drożdżówki" piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut (aż się lekko zrumienią).