Sposób przygotowania:
A'la risotto z kurczakiem i papryką
Paprykę myję, przekrawam, usuwam gniazda nasienne, kroję w paski lub kostkę i podsmażam do miękkości na niewielkiej ilości oleju.
Ryż przelewam wodą, odcedzam. Cebulę obieram i drobno siekam. Na patelni rozgrzewam łyżkę masła, dodaję posiekaną cebulę. Do podsmażonej cebuli dodaję kolejną łyżkę masła i ryż. Całość smażę na średnim ogniu 2 minuty aż ryż będzie szklisty. Wtedy wlewam do ryżu i cebuli 1/2 szklanki gorącego bulionu i gotuję, aż ryż wchłonie cały bulion. Czynność tę powtarzam 4-5 razy. Gotowanie takie trwa ok. 20-25 minut. Risotto powinno wyjść gęste, a ryż nie rozgotowany i miękki. Śmietanę łączę z żółtkiem i startym parmezanem. Do miękkiego ryżu dodaję śmietanę i mieszam. Gotuję jeszcze 2 minuty. Doprawiam do smaku przyprawami. Uduszony ryż łączę z ugotowanym mięsem z kurczaka pokrojonym w kostkę i podsmażoną papryką.
Ryż przelewam wodą, odcedzam. Cebulę obieram i drobno siekam. Na patelni rozgrzewam łyżkę masła, dodaję posiekaną cebulę. Do podsmażonej cebuli dodaję kolejną łyżkę masła i ryż. Całość smażę na średnim ogniu 2 minuty aż ryż będzie szklisty. Wtedy wlewam do ryżu i cebuli 1/2 szklanki gorącego bulionu i gotuję, aż ryż wchłonie cały bulion. Czynność tę powtarzam 4-5 razy. Gotowanie takie trwa ok. 20-25 minut. Risotto powinno wyjść gęste, a ryż nie rozgotowany i miękki. Śmietanę łączę z żółtkiem i startym parmezanem. Do miękkiego ryżu dodaję śmietanę i mieszam. Gotuję jeszcze 2 minuty. Doprawiam do smaku przyprawami. Uduszony ryż łączę z ugotowanym mięsem z kurczaka pokrojonym w kostkę i podsmażoną papryką.