Justine27

Justine27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

a'la risotto z ogórkiem kiszonym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

a'la risotto z mięsem wieprzowym, pieczarkami, ogórkiem kiszonym i groszkiem.

a'la risotto z ogórkiem kiszonym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

a'la risotto z ogórkiem kiszonym

 

  • 1 duża cebula
  • 2 łyzki oleju
  • 1 łyżeczka masła
  • kilka pieczarek
  • 20-30 dkg szynki wieprzowej surowej
  • 2 ogórki kiszone
  • 1/3 szklanki zielonego groszku
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • 15 dkg ryżu

 

Sposób przygotowania:

a'la risotto z ogórkiem kiszonym
Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Pieczarki obrać, opłukać i posiekać. Na patelnie dać masło i przesmażyć na nim cebulkę z pieczarkami doprawiając solą i pieprzem. Na oleju przesmażyć umyte, pokrojone w kostkę mięso wieprzowe, smażyć aby się zrumieniło, a nastepnie podlewać wodą i dusić. Gdy mięso jest na wpół miękkie dodać do niego pieczarki z cebulka i pokrojonego w kostkę lub półplasterki ogórka. Śmietanę wymieszać z mąką i wodą i zagęścić risotto. Dodać zielony groszek i dusić do miękkości. Doprawić sola oraz pieprzem. Dodać posiekana natkę pietruszki wg uznania. Ryż ugotować, aby był miękki i dodać do sosu. Wymieszać i gotowe.
a'la risotto z ogórkiem kiszonym
Do sosu dodajemy zielony mrozony groszek.
a'la risotto z ogórkiem kiszonym
Pieczarki i posiekana cebulkę rumienimy na maśle.
a'la risotto z ogórkiem kiszonym
Do sosu dodajemy ugotowany wcześniej biały ryż.
a'la risotto z ogórkiem kiszonym
Pieczarki obieramy i myjemy a nastepnie kroimy.