wioletta_koziel

wioletta_koziel

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

A'la schabik po chilijsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

To danie przygotowal kiedys moj znajomy z Chile. U niego robi sie to z innego typu kielbasy, ale krakowska tez sie do tego nadaje:)...

A'la schabik po chilijsku

Składniki:

A'la schabik po chilijsku

 

  • 150 g kielbasy typu krakowska, lub kielbasy z posmakiem czosnkowym;
  • 2 cebule, pokrojone w cienkie plasterki;
  • 2 papryki czerwone i 2 papryki zolte, umyte, podzielone i pokrojone w podluzne paski;
  • 500 g schabu bez kosci, umytego i pokrojonego w 2-3 cm kawalki;
  • 400 g pomidorkow koktajlowych, lub gotowych pomidorkow z puszki;
  • szczypta chilli;
  • szczypta pieprzu;
  • 15 sztuk zielonych oliwek;
  • porcja ryzu, ugotowanego na polmiekko;
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

A'la schabik po chilijsku
Wrzucic pokrojona w kostke kielbaske i cebule do duzej patelni i podsmazyc na srednim ogniu, mieszajac kilka razy do czasu, az cebula bedzie dosc miekka. Dodac pokrojony w kawalki schab oraz pieprz i chilli i smazyc ok.10 minut, az mieso sie zrumieni.
Dodac pomidory i papryke. Piec wszystko razem, na niewielkim ogniu, podlac wszystko niewielka iloscia bulionu i dusic przez 20 minut. Na samym koncu dodac oliwki i dusic dodatkowe 10 minut. Podawac z ryzem i pietruszka, ozdobic paroma plasterkami swiezej papryki...Dla mnie pychotka! POLECAM