Polpal

Polpal

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Aloo Cholay

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ziemniaki (aloo) z cieciorką (cholay) tanie i łatwe danie, popularne w Indiach i Pakistanie.

Aloo Cholay Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Aloo Cholay

 

  • 4 duże ziemniaki ok. 800 g
  • 3 puszki cieciorki 440 g każda
  • 4 niezbyt duże marynowane papryki jalapeño
  • 2 cebule słodkie gatunku Walla Walla, mogą być zwykłe ok. 200 g
  • 2 duże pomidory ok. 400 g
  • 2 duże łyżki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka soli lub więcej do smaku
  • sok z 2 limonek
  • szczypior opcjonalnie

 

Sposób przygotowania:

Aloo Cholay
Ziemniaki ugotować w mundurkach i po ostygnięciu obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do dużej miski. Cieciorkę odsączyć z zalewy, przepłukać i dodać do ziemniaków. Paprykę, cebulę i pomidory również pokroić w kostkę i dodać do ziemniaków. Posypać pieprzem cayenne i solą i wycisnąć sok z 2 limonek. Wymieszać dokładnie. Można schłodzić przed podaniem lub nie, nadaje się do wszystkiego - dodatek do dania głównego, jako przekąska, zakąska czy coś do zjedzenia między posiłkami. *można też zamiast papryki marynowanej użyć świeżej, potrawa będzie wtedy lekko chrupka i równie smaczna.
Aloo Cholay
Warzywa pokroić w kostkę, wycisnąć sok z limonek.
Aloo Cholay
Połączyć wszystkie składniki w dużej misce.
Aloo Cholay
Niebieska miska okazała się za mała, trzeba było przełożyć do większej i wymieszać.