basia216

basia216

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Ambasador 5

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

przepyszne ciasto z kremem i brzoskwiniami

Ambasador 5

Składniki:

Ambasador 5

 

  • Biszkopt:
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru(jajka ubić na parze z cukrem)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kisiel cytrynowy
  • Masa:
  • 3 szklanki mleka 3,2% tłuszczu
  • 2 kostki margaryny
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 7 żółtek
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 3 łyżki kakao
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 10 dag rodzynek
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie

Sposób przygotowania:

Ambasador 5
2 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem(1 1/2 szklanki cukru).Rozbełtać żółtka, rozprowadzić pozostałym mlekiem i wymieszać z budyniami.Wlać cienkim strumieniem na gotujące mleko,cały czas mieszając.Budyń wystudzić.Margarynę utrzeć na puch i wszystko ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu.Masę podzielić na 2 części.Do jednej dodać kakao,rodzynki i pół tabliczki gorzkiej czekolady,pokrojonej w drobną kosteczkę,wymieszać.Do drugiej części masy włożyć pokrojone brzoskwinie i posiekane orzechy włoskie.Nasączyć biszkopt sokiem z brzoskwiń.Na biszkopt rozsmarować ciemny krem,a potem jasny.Pozostałą czekoladę zetrzeć na tarce i posypać nią ciasto.Wstawić do lodówki na minimum 8 godzin.