Sposób przygotowania:
Ambasador z maminego brulionu
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Dodawać żółtka. Następnie wmieszać mąkę i proszek do pieczenia. Wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy (24/32 cm). Piec w temp. 160- 180 stopni ok. pół godziny. Po upieczeniu przekroić na 3 części.
Krem: Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną i to razem wymieszać. Zalać gorącym mlekiem i odstawić do wystudzenia.
Utrzeć 1/2 kg masła, dodawać stopniowo wystudzony krem. Gdy już będzie utarte podzielić na dwie części. Do pierwszej dodać orzechy krojone i rodzynki. Dokładnie wymieszać. Do części drugiej dać 5 dkg kakao i czekoladę pokrojoną w kostkę.
Przełożenie: biszkopt- masa z orzechami- biszkopt- masa z czekoladą- biszkopt- polewa
Krem: Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną i to razem wymieszać. Zalać gorącym mlekiem i odstawić do wystudzenia.
Utrzeć 1/2 kg masła, dodawać stopniowo wystudzony krem. Gdy już będzie utarte podzielić na dwie części. Do pierwszej dodać orzechy krojone i rodzynki. Dokładnie wymieszać. Do części drugiej dać 5 dkg kakao i czekoladę pokrojoną w kostkę.
Przełożenie: biszkopt- masa z orzechami- biszkopt- masa z czekoladą- biszkopt- polewa
marietta
marietta