mika3008

mika3008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Ambasador z maminego brulionu

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszny starodawny (sprzed 20 lat) przekładaniec

Ambasador z maminego brulionu

Składniki:

Ambasador z maminego brulionu

 

  • Biszkopt:
  • 8 jajek
  • szkl cukru
  • cukier waniliowy
  • szkl. mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 6 żółtek
  • 5 dkg cukru
  • 3 cukry waniliowe
  • 1 l. mleka
  • 5 dkg mąki pszennej
  • 5 dkg maki ziemniaczanej
  • Dodatkowo:
  • 1/2 kg masła
  • 20 dkg orzechów krojonych
  • 15 dkg rodzynek
  • czekolada mleczna
  • 5 dkg kakao
  • polewa

Sposób przygotowania:

Ambasador z maminego brulionu
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Dodawać żółtka. Następnie wmieszać mąkę i proszek do pieczenia. Wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy (24/32 cm). Piec w temp. 160- 180 stopni ok. pół godziny. Po upieczeniu przekroić na 3 części.



Krem: Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną i to razem wymieszać. Zalać gorącym mlekiem i odstawić do wystudzenia.



Utrzeć 1/2 kg masła, dodawać stopniowo wystudzony krem. Gdy już będzie utarte podzielić na dwie części. Do pierwszej dodać orzechy krojone i rodzynki. Dokładnie wymieszać. Do części drugiej dać 5 dkg kakao i czekoladę pokrojoną w kostkę.



Przełożenie: biszkopt- masa z orzechami- biszkopt- masa z czekoladą- biszkopt- polewa