Sposób przygotowania:
Ananasek wg Ostra na Słodko
Ciasto: Białka ubijamy z cukrem na bardzo sztywną pianę.Do ubitej piany wsypujemy mak, kokos, proszek do pieczenia i wszystko delikatnie mieszamy. Wylewamy do formy (wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanym tłuszczem) o wymiarach ok. 23 na 38 cm. Pieczemy ok. 25-30 minut w 180C.Masa: Roztrzepujemy żółtka w odrobinie mleka. Dodajemy budyń i cukier. Resztę mleka zagotowujemy i wlewamy powoli przygotowaną masę. Ciągle mieszamy uważając , by masa się nie przypaliła. 1,5 galaretki rozpuszczamy w 250 ml wody. Studzimy. Masło miksujemy na puszystą masę. Dodajemy porcjami ostudzony budyń , a następnie tężejącą , ale absolutnie nie twardą galaretkę. Ananasy delikatnie odsączamy i kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do przygotowanej masy.Galaretka: Pozostałą galaretkę ( 1,5 opakowania ) rozpuszczamy w ok. 400 ml wody. Studzimy. Upieczone makowo - kokosowe ciasto smarujmy masą ananasową. Układamy delicje i delikatnie wylewamy tężejącą galaretkę. Wstawiamy do lodówki.Gotowe!
monikaT83
marietta