Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Ananasek wg Ostra na Słodko

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Ciasto z ananasowym kremem , delicjami i galaretką

Ananasek wg Ostra na Słodko

Składniki:

Ananasek wg Ostra na Słodko

 

  • Ciasto:

 

  • białko - 8 szt
  • cukier - 200 g
  • kokos - 200 g
  • mak - 200 g
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

 

 

  • Masa:

 

  • ananasy - 1 puszka
  • galaretka pomarańczowa - 3 op
  • mleko - 400 ml
  • budyń śmietankowy bez cukru - 1 szt
  • żółtko - 5 szt
  • masło - 200 g
  • cukier - 3 łyżki

 

 

 

 

  • Dodatkowo :

 

  • delicje pomarańczowe - ok. 300 g

 

Sposób przygotowania:

Ananasek wg Ostra na Słodko
Ciasto: Białka ubijamy z cukrem na bardzo sztywną pianę.Do ubitej piany wsypujemy mak, kokos, proszek do pieczenia i wszystko delikatnie mieszamy. Wylewamy do formy (wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanym tłuszczem) o wymiarach ok. 23 na 38 cm. Pieczemy ok. 25-30 minut w 180C.Masa: Roztrzepujemy żółtka w odrobinie mleka. Dodajemy budyń i cukier. Resztę mleka zagotowujemy i wlewamy powoli przygotowaną masę. Ciągle mieszamy uważając , by masa się nie przypaliła. 1,5 galaretki rozpuszczamy w 250 ml wody. Studzimy. Masło miksujemy na puszystą masę. Dodajemy porcjami ostudzony budyń , a następnie tężejącą , ale absolutnie nie twardą galaretkę. Ananasy delikatnie odsączamy i kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do przygotowanej masy.Galaretka: Pozostałą galaretkę ( 1,5 opakowania ) rozpuszczamy w ok. 400 ml wody. Studzimy. Upieczone makowo - kokosowe ciasto smarujmy masą ananasową. Układamy delicje i delikatnie wylewamy tężejącą galaretkę. Wstawiamy do lodówki.Gotowe!