agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Ananasowa inspiracja

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Babka z ananasem w polewie czekoladowej

Ananasowa inspiracja

Składniki:

Ananasowa inspiracja

 

  • rodzynki 1 garść
  • owoce kandyzowane 1 garść
  • żurawina 1 garść
  • bezy 1 opak
  • jajka 4 szt
  • mąka tortowa 1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • czekolada gorzka 5 kostek
  • polewa czekoladowa biała 2 opk
  • ananas 1/2 puszki
  • margaryna 1 szt
  • cukier puder 3/4 szklanki
  • rum 0,5 kieliszka

Sposób przygotowania:

Ananasowa inspiracja
Przygotować składniki na ciasto, sparzyć jajka, odsączyć ananasa na sicie. Następnie połączyć ze sobą następujące składniki: margarynę, rum i cukier puder, a następnie utrzeć je na puszystą masę, na koniec dodawać jajka. Przesiać mąkę. W dalszej kolejności należy wymieszać mąkę tortową wraz z proszkiem do pieczenia i dodać do powstałej masy. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć, wciąż mieszając. Następnie należy przygotować formę do pieczenia babek i wysmarować ją tłuszczem a następnie posypać bułką tartą. Przełożyć do foremki połowę ciasta, na cieście wyłożyć pokrojony w kostkę i odsączony ananas można go oprószyć mąką ziemniaczaną i wylać drugą połowę ciasta na ananasy. Babkę piec w piekarniku nagrzanym do temperatury około 180-190 stopni C przez około 50- 60 minut. Po upływie tego czasu babkę wyjąć i ostudzić. Przygotować białą polewę czekoladową według przepisu podanego na opakowaniu i polewać babkę przygotowaną polewą, czynność powtarzać dwukrotnie, rozpuścić ciemną czekoladę i porobić wzorki z ciemnej czekoladzie na białej. Udekorować z wierzchu rodzynkami, żurawiną oraz owocami kandyzowanymi. Ułożyć na pokruszonych bezach. Można wykonać dekoracje z innych owoców i posypek.