Sposób przygotowania:
Ananasowiec Ilony
Białka jaj oddzielamy od żółtek. Białka miksujemy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia. Dodajemy białka i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przekładamy do blaszki i pieczemy przez około 25 minut w temp. 170 stopni. Ananasa osączamy z zalewy. Jeśli nie jest pokrojony, to kroimy go w drobną kosteczkę. Zalewę mieszamy z mlekiem, dodajemy proszek budyniowy i gotujemy budyń, odstawiamy go do wystygnięcia. Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy po łyżce budyniu, aż do uzyskania jednolitej masy. Do masy dodajemy pokrojonego ananasa. Z soku z cytryny, wody i cukru przygotowujemy poncz. Połową ponczu nasączamy biszkopt, następnie smarujemy go dżemem i masą. Na wierzchu układamy biszkopty nasączone ponczem. Z masła, kakao, mleka i cukru przygotowujemy polewę i polewamy nią ciasto. Odstawiamy w chłodne miejsce.