SUPERPRZEPIS

Pychotka ananasowa

  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 15
Pychotka ananasowa Więcej zdjęć (2)

Kruche ciasto w połączeniu z bakaliową bezą i puszystym kremem ananasowym z warstwą dżemu z pomarańczy, tworzy pyszną kompozycję smakową, jednym słowem pyszne ciasto, godne polecenia!

Składniki:

Pychotka ananasowa

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 25 dag masła
  • 16 g cukru waniliowego
  • 6 łyżek cukru
  • 2-3 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 słoiczek dżemu pomarańczowego niskosłodzonego

Krem ananasowy:

 

 

Beza z bakaliami:

 

Sposób przygotowania:

Pychotka ananasowa

Ciasto:

Pychotka ananasowa
Wyrobione ciasto kruche, wylepiona blaszka ciastem

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki, zagnieść kruche ciasto, podzielić na dwie równe części.Wylepić dno dwóch jednakowych blaszek do pieczenia.

ETAP 2:

Pychotka ananasowa
Kruche ciasto smarujemy dżemem pomarańczowym

Każdy kruchy blat, posmarować cienko dżemem pomarańczowym.

Beza:

Pychotka ananasowa
Ciasto kruche z bezą i bakaliami przed pieczeniem

Białka jaj ubijamy na sztywna pianę wsypując w trakcie miksowania cukier puder, bezę dzielimy na dwie części i smarujemy ciasto z dżemem posypujemy mieszanką bakaliową. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 180*c i piec 40 minut-piekąc w ten sposób dwa jednakowe blaty.

Masa ananasowa:

Pychotka ananasowa
Masło ucieramy z budyniem dodajemy pokrojone ananasy

Część mleka zagotowujemy z cukrem, budyń, mąkę i żółtka roztrzepujemy dokładnie, wlewamy roztwór do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce zimnego budyniu, miksujemy na krem, pod koniec dodajemy osączone z zalewy i pokrojone w kostkę ananasy , mieszamy łyżką.

Przełożenie:

Pychotka ananasowa
Blat ciasta posmarowany kremem ananasowym przed schłodzeniem

Jedną warstwę ciasta z bezą posmarować kremem ananasowym, przykryć drugim blatem ciasta.
Schłodzić, kroić i podawać.