gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Ananasówka na biszkopcie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo dobry pomysł na nowy placek, robi się go szybko i smakuje bardzo całej rodzinie. Polecam wypróbować.

Ananasówka na biszkopcie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ananasówka na biszkopcie

 

  • BISZKOPTY
  • 8 jajek
  • 8 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA ŚMIETANKOWA
  • 800 ml śmietany 36%
  • 2 śmietanki fix
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 bite śmietany w proszku
  • DODATKOWO:
  • 1 puszka ananasów
  • POLEWA:
  • 6 dag margaryny
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Ananasówka na biszkopcie
BISZKOPTY: Składniki podzielić na dwie części. Z każdej upiec po 1 biszkopcie. Białka ubić, dodać cukier i ubijać nadal. Pod koniec ubijania dodać żółtka na mniejszych obrotach miksera. Wmieszać łyżką mąkę wymieszaną z proszkiem. Upiec dwa biszkopty. Piec w 180 st. przez ok. 25 minut. MASA ŚMIETANKOWA: Śmietanę ubić, dodać pod koniec ubijania cukier puder i śmietanki w proszku. Wyłożyć połowę masy na jednego biszkopta. Ananasy wyjąć z puszki, pokroić w kostkę i wyłożyć na śmietanę. Przykryć drugą częścią śmietany i nałożyć na to biszkopta. Przygotować POLEWĘ: włożyć wszystkie składniki do garnuszka i podgrzać aż się roztopi margaryna. Udekorować placek. Udekorować można także odrobiną masy śmietankowej, którą możemy odłożyć przed dokładnym wykończeniem placka. Smacznego
Ananasówka na biszkopcie
Na początek upiec ze składników dwa biszkopty
Ananasówka na biszkopcie
Następnie ubić śmietanę 36 % i dodawać pozostałe składniki
Ananasówka na biszkopcie
Połowę śmietany wyłożyć na biszkopta, dać ananasy i znów śmietanę
Ananasówka na biszkopcie
Na koniec przygotować polewę i polać po placku.,