pioge7

pioge7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 604]

Ananasowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bardzo dobry!

Ananasowy

Składniki:

Ananasowy

 

  • CIASTO
  • 3,5 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 20 dag margaryny
  • szklanka cukru pudru
  • 4 łyżki śmietany
  • MASA
  • pół litra mleka
  • galaretka agrestowa,
  • 3/4 szklanki pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • kostka margaryny
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • DODATKOWO
  • 2 galaretki truskawkowe
  • puszka ananasów

 

Sposób przygotowania:

Ananasowy
CIASTO: Mąkę dać na stolnicę, wsypać proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, cukier puder, wbić żółtka, dodać margarynę i posiekać nożem. Dołożyć śmietanę- ile zabierze- wyrobić dosyć wolne ciasto. Dać na brytfannę i upiec w 180 st. przez 40 minut. Zrobić galaretkę truskawkową jak podano na opakowaniu i zostawić żeby wystygła. MASA: 400 ml mleka zagotowujemy z cukrem. Pozostałe 100 ml mleka mieszamy z mąkami i aromatem waniliowym. Wlewamy do wrzącego mleka i chwilę zagotowujemy. Wmieszać galaretkę w proszku. Studzimy. Margarynę ucieramy i dodajemy wystudzony budyń. Rozcieramy masę na cieście. Następnie na ciasto dajemy pokrojone połówki ananasów z puszki. Gdy galaretka lekko podtężeje zalewamy placek tą galaretką. Schładzać jeszcze przez godzinę żeby galaretka stężała całkowicie. Smacznego!