IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

Anielskie ciasto

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Smaczne, ale kaloryczne ciasto. Trochę pracochłonne, ale wyborne!

Anielskie ciasto Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Anielskie ciasto

 

 

 

  • Bita śmietana:
  • 0,5 litra śmietany kremówki
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka kopiata cukru drobnego

 

 

  • 150 g margaryny
  • 2 andruty
  • masa kajmakowa ok 400g.
  • cukier dekoracyjny różowy

 

Sposób przygotowania:

Anielskie ciasto
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodając pod koniec cukier i żółtka. Mąki przesiewamy z cukrem waniliowym i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Gotowe ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 min. w temp. 170'C. Gotowy biszkopt pozostawiamy do przestygnięcia a następnie dzielimy na dwa płaty. Z 0,5 lita mleka odlewamy ok szklankę. Mleko zagotowujemy z cukrem i wanilią. Mleko odlane do szklanki mieszamy z mąkami a następnie wylewamy delikatnym strumieniem na gotujące się mleko, ciągle mieszając. Gotowy budyń pozostawiamy do przestygnięcia. W miseczce miksujemy margarynę dodając po łyżce zimnego budyniu. Powstałą masę nakładamy na jeden płat biszkopta.Na jeden kawałek andruta nakładamy lekko podgrzaną masę kajmakową i przykrywamy drugim kawałkiem andruta. Gotowe nakładamy delikatnie na budyń i lekko dociskamy. Ciasto wkładamy do lodówki na ok 15 min.W tym czasie przygotowujemy bitą śmietanę - ubijamy śmietanę dodając cukier. Gotową bitą śmietanę w proporcji 2/3 nakładamy na andrut i przykładamy płatem biszkopta. Wierzch pokrywamy delikatnie pozostałą bitą śmietaną i posypujemy cukrem ozdobnym. Ciasto powinno schłodzić się ok 12h. Smacznego !!
Anielskie ciasto
Przygotowujemy biszkopt wg przepisu podanego
Anielskie ciasto
Domowy budyń miksujemy z miękka margaryną
Anielskie ciasto
Andruty smarujemy masą jakmakową, by lepiej się smarowało można podgrzać puszkę
Anielskie ciasto
Przygotowujemy bitą śmietanę i dekorujemy ciasto