Sposób przygotowania:
Anielskie ciasto
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodając pod koniec cukier i żółtka. Mąki przesiewamy z cukrem waniliowym i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Gotowe ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 min. w temp. 170'C. Gotowy biszkopt pozostawiamy do przestygnięcia a następnie dzielimy na dwa płaty. Z 0,5 lita mleka odlewamy ok szklankę. Mleko zagotowujemy z cukrem i wanilią. Mleko odlane do szklanki mieszamy z mąkami a następnie wylewamy delikatnym strumieniem na gotujące się mleko, ciągle mieszając. Gotowy budyń pozostawiamy do przestygnięcia. W miseczce miksujemy margarynę dodając po łyżce zimnego budyniu. Powstałą masę nakładamy na jeden płat biszkopta.Na jeden kawałek andruta nakładamy lekko podgrzaną masę kajmakową i przykrywamy drugim kawałkiem andruta. Gotowe nakładamy delikatnie na budyń i lekko dociskamy. Ciasto wkładamy do lodówki na ok 15 min.W tym czasie przygotowujemy bitą śmietanę - ubijamy śmietanę dodając cukier. Gotową bitą śmietanę w proporcji 2/3 nakładamy na andrut i przykładamy płatem biszkopta. Wierzch pokrywamy delikatnie pozostałą bitą śmietaną i posypujemy cukrem ozdobnym. Ciasto powinno schłodzić się ok 12h. Smacznego !!
Sarenka
kurka79
zozolek