Sposób przygotowania:
Antar z imbirem i sosem maślano- kokosowym
Oskrobać i oczyścić antary. Delikatnie przeciąć od strony brzusznej i usunąć kręgosłup uważając by nie przeciąć ryby na dwa płaty ( ma być cała).Umyć. Ułożoną w pojemniku rybę posolić i posypać pieprzem. Polać sokiem z cytryny ( wyciśnięte plasterki - wrzucić je potem do marynaty), mandarynki i 2 łyżkami oleju. Do marynaty dodać kilka plasterków imbiru .Zostawić rybę w marynacie 30 minut. W garnuszku rozpuścić masło. Wsypać łyżkę mąki. Zrobić biały sos rozprowadzając zasmażkę mlekiem kokosowym. Doprawić do smaku sokiem z cytryny i solą. Wyjąć antary z marynaty i osuszyć . Posypać jeszcze raz solą i pieprzem. Oprószyć mąką. Rozgrzać olej na patelni. Wrzucić do niego wyjęty z marynaty imbir i podsmażyć na rumiano *. Usunąć na bok patelni. Na aromatyzowanym tłuszczu usmażyć ryby na rumiano. Podawać z dzikim ryżem, sosem i miksem sałat z lekkim cytrusowym dresingiem. * Dzięki podsmażeniu imbiru na oleju na którym potem smażymy rybę imbirowy smak przechodzi do ryby nie tylko z imbiru w marynacie , ale również z tego smażonego. Podpowiadam ,że taki usmażony na rumiano imbir jest bardzo smaczny - spokojnie można nim obłożyć rybę podając na stół ( ja zapomniałam- zdjęłam z patelni na podstawkę by ułożyć do zdjęcia i odsunęłam na bok - ale nic straconego i tak zjadłyśmy )
BSz
Babciagramolka
Namawiam serdecznie do kupowania antara jeśli tylko ktoś na niego trafi - jest przepyszny.