Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Anyżowa pomidorówka na rozgrzewkę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Fascynują mnie kontrowersyjne zestawienia smaków .

Anyżowa pomidorówka na rozgrzewkę Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Anyżowa pomidorówka na rozgrzewkę

 

 

Sposób przygotowania:

Anyżowa pomidorówka na rozgrzewkę
Obrać warzywa i cebulę. Na suchej patelni zrumienić warzywa i cebulę. Podzielony na kawałki korpus kurczaka obsmażyć ( do lekkiego obrumienienia) na tej samej patelni na której smażyły się warzywa).Ze skórek wytopi się trochę tłuszczu - tego nie przelewamy do garnka w którym będzie sie gotować zupa. W garnku ułożyć umyty korpus , warzywa , lubczyk, przyprawy ( goździk, liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz , Badian). Zalać wodą. Lekko osolić. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem na bardzo małym 1,5 godziny ( wywar ma się zgotować do 2,5 szklanki). Wyjąć korpus i warzywa. Bulion przecedzić. Dolać przecier i ouzo. Zagotować. Doprawić do smaku pieprzem , cukrem i maggi. Podawać z mini pierożkami zrobionymi z farszem z mięsa obranego z korpusu i doprawionego ouzo. Warzywa użyć do zrobienia sałatki lub z marchewki zrobić farsz do pierogów albo jarzynkę. * Zrobiłam mały eksperyment z tym obsmażaniem korpusu .Kiedyś robiłam zupy na pieczonych kościach wołowych i korpusach po upieczonym drobiu - były bardzo smaczne .Ponieważ raczej do tego nie wrócę bo za mało używam piekarnika ( takie porcje jakie ja gotuję to było by zbrodnią go uruchamiać ), to sprawdzam czy można uzyskac ten sam lub podobny efekt opiekając na patelni. ** Z tymi % z ouzo to nic wielkiego - jak się zupka zagotuje to % odparowują , a smak zostaje - w każdym razie ,, rauszu " po zupce nie ma.
Anyżowa pomidorówka na rozgrzewkę
Uprażyc na suchej patelni warzywa i korpus z kurczaka
Anyżowa pomidorówka na rozgrzewkę
Warzywa i korpus zalać wodą -dodać przyprawy i gotować 1,5 godziny
Anyżowa pomidorówka na rozgrzewkę
Wyjąć z bulionu warzywa i mięso a bulion przecedzić
Anyżowa pomidorówka na rozgrzewkę
Do bulionu dodać przecier pomidorowy i doprawić zupę do smaku