agusia2361

agusia2361

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 506]

Apetyczny bigos

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Apetyczny bigos dla każdego.

Apetyczny bigos

Składniki:

Apetyczny bigos

 

  • 800 g kapusty kwaszonej
  • 100 g fasoli perłowej
  • 150 g kiełbasy
  • 2,5 łyżki tłuszczu
  • cebula
  • ½ szklanki śmietany
  • 250 g świeżego boczku
  • 100 g śliwek
  • 1,5 łyżki mąki
  • sól,pieprz, majeranek
  • maggi

Sposób przygotowania:

Apetyczny bigos
Przebraną fasolę zalać ciepłą wodą, zagotować i pozostawić na 2 godziny. Kolejno ugotować w tej samej wodzie. Kapustę opłukać i poszatkować, natomiast boczek pokroić w kosteczkę. Zalać małą ilością wody i zagotować zagotować pod przykryciem. Pogotować około 50 minut. cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na patelni, dodać mąkę i lekko zrumienić, dodać fasolę, kapustę, wypestkowane i pokrojone w kostkę śliwki, kolejno włożyć pokrojoną w kostkę kiełbaskę. Kilka minut podgotować i na koniec doprawić do smaku. Przed podaniem dodać śmietanę i przemieszać.