Sposób przygotowania:
Aromatyczna polędwica
Polędwice umyć i osuszyć. Przygotować marynatę: 3 łyżki oliwy, łyżeczkę octu winego, pół łyżeczki octu ryzowego, świeżo zmielony pieprz czarny, majeranek oraz roztłuczone w moździerzu ziele angielskie i pokrojony w kostkę czosnek. Wymieszać. Mięso posolić i natrzeć marynatą, zawinąć w folię spoż i zostawić na noc w lodówce. Na patelni rozpuścić 2 łyżki oliwy z 2 łyżkami masła, zeszklić na nich pokrojoną w kostkę cebule. Na cebuli poukładać pokrojoną w 2-centymetrowe plastry polędwicę, lekko roztłuczoną dłonią. Smazyć po 2 minuty z każdej strony, zdjąć mięso z patelni, ale cebulę na niej zostawić. Podlać wodą i dusić 10 minut. Dodać śmietanę, dusić na małym ogniu kolejne 10 minut, włożyć do sosu mięso, wymieszać. Doprawić granulowanym czosnkiem,resztą przypraw oraz dołożyć posiekaną natkę pietruszki. Podawać do ziemniaków i surówki.