Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Aromatyczna polędwica

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pachnące, delikatne mięsko, podać z ziemniakami i surówką Colesław na przykład. Pycha!

Aromatyczna polędwica Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Aromatyczna polędwica

 

Sposób przygotowania:

Aromatyczna polędwica
Polędwice umyć i osuszyć. Przygotować marynatę: 3 łyżki oliwy, łyżeczkę octu winego, pół łyżeczki octu ryzowego, świeżo zmielony pieprz czarny, majeranek oraz roztłuczone w moździerzu ziele angielskie i pokrojony w kostkę czosnek. Wymieszać. Mięso posolić i natrzeć marynatą, zawinąć w folię spoż i zostawić na noc w lodówce. Na patelni rozpuścić 2 łyżki oliwy z 2 łyżkami masła, zeszklić na nich pokrojoną w kostkę cebule. Na cebuli poukładać pokrojoną w 2-centymetrowe plastry polędwicę, lekko roztłuczoną dłonią. Smazyć po 2 minuty z każdej strony, zdjąć mięso z patelni, ale cebulę na niej zostawić. Podlać wodą i dusić 10 minut. Dodać śmietanę, dusić na małym ogniu kolejne 10 minut, włożyć do sosu mięso, wymieszać. Doprawić granulowanym czosnkiem,resztą przypraw oraz dołożyć posiekaną natkę pietruszki. Podawać do ziemniaków i surówki.
Aromatyczna polędwica
Mięso umyć, zamarynować, owinąć folią i zostawić w lodówce na noc
Aromatyczna polędwica
Wyjąć polędwiczki z marynaty i pokroić na 2centymetrowe plastry, roztłuc delikatnie dłonią
Aromatyczna polędwica
usmażyć w towarzystwie posiekanej drobno cebuli, na maśle z oliwą