Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Aromatyczna szynka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Szynka marynowana w wodzie z dodatkiem przypraw i soli peklowej jest bardzo smaczna i aromatyczna. Polecam.

Aromatyczna szynka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Aromatyczna szynka

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Aromatyczna szynka
Do garnka wlać wodę, dodać liście laurowe, ziarenka pieprzu, angielskiego ziela, kolendry. Wsypać sól, pokrojony czosnek i gotować około 7-8 minut, ostudzić. Umyte mięso włożyć do głębokiego naczynia, zalać zimną zalewą i pozostawić na 2-3 dni. Codziennie 1-2 razy obracać na drugą stronę. Następnie mięso włożyć do woreczka, zawiązać i włożyć do szynkowaru. Gotować około 70-80 minut w temp 80-90 stopni. Ugotowaną szynkę wyjąć z wody, ostudzić i razem z szynkowarem włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
Aromatyczna szynka
Wodę z przyprawami i solą gotować przez kilka minut
Aromatyczna szynka
Mięso włożyć do głębokiego naczynia i zalać zimną zalewą
Aromatyczna szynka
Po 2-3 dniach mięso wyjąć z zalewy i włożyć do woreczka
Aromatyczna szynka
Zawiązać nitką włożyć do szynkowara zamknąć i wstawić do garnka z gorącą wodą

Tagi:

beza szynka bezy