Anna555

Anna555

Starszy Kucharz
[Przepisów: 30]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Aromatyczne muffinki z brzoskwiniami.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Na zakończenie konkursu sprawdzam czy sos sojowy współgra z moją ulubiona formą czyli z muffinkami.

Aromatyczne muffinki z brzoskwiniami.

Składniki:

Aromatyczne muffinki z brzoskwiniami.

 

  • pół kostki masła
  • 200g mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • jedno jajko
  • 120g cukru najlepiej pudru plus pół filiżanki cukru pudru na lukier
  • pół szklanki mleka
  • łyżeczka cynamonu (lub więcej)
  • łyżeczka mielonego imbiru
  • dwie brzoskwinie (moje były z puszki)
  • 4 łyżeczki sosu sojowego Tao Tao

 

  • 12 papilotek
  • blacha do muffinów

 

Sposób przygotowania:

Aromatyczne muffinki z brzoskwiniami.
Brzoskwinie kroimy w kostkę dodajemy 3 łyżeczki sosu sojowego, mieszamy. Masło rozpuścić i poczekać aż ostygnie. Tradycyjnie jak przy muffinach w jednym naczyniu mieszamy cukier, mąkę, sodę, proszek, cynamon i imbir. W drugim naczyniu mieszamy roztopione masło, jajko i mleko. Składniki płynne łączymy z sypkimi, mieszamy. Dodajemy brzoskwinie. Ciasto wkładamy do otworów blachy, wyłożonych papilotkami. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu babeczki pozostawiamy w formie, aż do ostygnięcia. Lukier: Cukier puder mieszamy z jedną łyżeczką sosu sojowego Tao Tao oraz z 3 łyżeczkami wody. Jeżeli lukier wyda nam się zbyt słony dodajmy więcej cukru pudru. Powinien mieć lekko słonawy smak.