pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Aromatyczne pierogi z mięsem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Przepięknie pachnące ziołami pierogi z mięsem.

Aromatyczne pierogi z mięsem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Aromatyczne pierogi z mięsem

 

  • Farsz:
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 3 ugotowane ziemniaki średniej wielkości
  • sól koperkowa
  • pieprz
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • kilka gałązek świeżego oregano
  • Ciasto:
  • 480 g mąki
  • 1 jajko
  • 250 ml gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju

 

  • Omasta:
  • 2 cebule
  • sól
  • olej
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

Aromatyczne pierogi z mięsem
Najpierw należy ugotować mięso - ja robię to w parowarze. Przekładam je do urządzenia i paruję 19 minut. Kiedy mięso przestygnie dodaje ugotowane wcześniej ziemniaki - traktuję wszystko tłuczkiem do ziemniaków. Doprawiam solą koperkowa, pieprzem oraz świeżymi tymiankiem i oregano. Z podanych składników szybko zagniatam ciasto.Aby nie wyschło przykrywam je ściereczką. Kiedy przestygnie dzielę je na części. Po jednej rozwałkowuję i wykrawam filiżanką koła. Na każdym układam po łyżce farszu, zlepiam i odkładam na oprószoną mąką stolnicę, przykrywam ściereczką. W dużym garnku zagotowuję osoloną wodę. wrzucam pierogi na bulgocący wrzątek. Gotuję 3 minuty od kiedy wypłyną. Przed podaniem podsmażam pierożki na patelni. W rondelku szklę cebulę z odrobiną soli. podaję polane cebulka i posypane szczypiorkiem.
Aromatyczne pierogi z mięsem
ugotowane mięso mieszam z ziemniakami ziołami i doprawiam solą
Aromatyczne pierogi z mięsem
Szybko zagniatam ciasto i chwilę czekam aż przestygnie
Aromatyczne pierogi z mięsem
na każdy krążek ciasta kładę po łyżce farszu
Aromatyczne pierogi z mięsem
Gotuję w osolonej wodzie przez 3 minuty od wypłynięcia