pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Aromatyczny królik duszony w winie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

podany z pikantnymi ziemniaczkami

Aromatyczny królik duszony w winie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Aromatyczny królik duszony w winie

 

Sposób przygotowania:

Aromatyczny królik duszony w winie
Części tylne z królika (2 tylne nogi) marynujemy w marynacie octowej do królika („https://gotujmy.pl/marynata-octowa-do-krolika,przepisy,146937.html”) co najmniej przez noc. Następnie tak przygotowane mięso solimy i oprószamy suszonym rozmarynem. Na patelni rozgrzewamy olej z zalewy suszonych pomidorów. Królika obsmażamy na rumiano. Przekładamy do szybkowaru. Zalewamy wywarem warzywnym. Dolewamy wino i wrzucamy liść laurowy. Szybkowar zamykamy i garujemy 10 minut na najwyższym poziomie. W międzyczasie ziemniaczki kroimy na ćwiartki i oprószamy płatkami chilli. Wrzucamy na rozgrzany olej i rumienimy. Cebule kroimy w piórka i również rumienimy. Tak przygotowane ziemniaki i cebulkę dodajemy do garowanego mięsa. Ponownie zamykamy szybkowar, stawiamy na ogień i gotujemy ciśnieniowo 5-6 minut do miękkości mięsa i ziemniaków. Podajemy polane sosem własnym. Smacznego.
Aromatyczny królik duszony w winie
Mięso z królika marynujemy w marynacie octowej
Aromatyczny królik duszony w winie
Marynowane mięso z królika przyprawiamy zgodnie z opisem
Aromatyczny królik duszony w winie
Ziemniaki z cebulką smażymy na patelni z dodatkiem chili
Aromatyczny królik duszony w winie
Całość garujemy w szybkowarze do miękkości

Tagi:

mięso danie