madzina12

madzina12

Kucharz
[Przepisów: 11]

Aromatyczny pilaw z migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Danie rodem z Bliskiego Wschodu w prostej wersji z migdałami i przyprawami

Aromatyczny pilaw z migdałami

Składniki:

Aromatyczny pilaw z migdałami

 

  • 300 g ryżu
  • 600 ml wywaru z warzyw lub wody
  • 70 g migdałów w płatkach
  • 2 łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy
  • łyżka oliwy z oliwek
  • starta czerwona cebula
  • łyżka startego imbiru
  • łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • natka pietruszki do przybrania

Sposób przygotowania:

Aromatyczny pilaw z migdałami
Smaż cebulę na rozgrzanej oliwie przez ok. 5 min. Dosyp imbir, kurkumę, cynamon, kolendrę i migdały i smaż 2 minuty. Dorzuć skórkę z pomarańczy oraz ryż i smaż przez minutę, dokładnie wszystko mieszając. Dodaj wywar z warzyw lub wodę, zagotuj, następnie gotuj ok. 20 min na mniejszym ogniu. Później dokładnie przemieszaj ryż i gotuj jeszcze 5 minut. Na koniec posyp natką pietruszki.

Tagi:

ryż