czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 985]

Aromatyczny przekładaniec

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne, bardzo czekoladowe ciasto z maślanym kremem o smaku kawy i anyżu...

Aromatyczny przekładaniec Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Aromatyczny przekładaniec

 

  • Ciasto:
  • 5 jajek,
  • 200g masła lub margaryny,
  • 200g drobnego cukru do wypieków,
  • 200g mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 50g tartych migdałów,
  • 100g mlecznej czekolady,
  • 70g gorzkiej czekolady,
  • 2 łyżki konfitury z truskawek.

 

  • Krem:
  • 250g masła,
  • 1 litr mleka,
  • 2 budynie czekoladowe z cukrem,
  • 1/2 szklanki brązowego cukru,
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • szczypta mielonego anyżu,
  • 100g mlecznej czekolady,
  • 50g płatków migdałowych.

Sposób przygotowania:

Aromatyczny przekładaniec
1. Masło utrzeć z cukrem do białości, ok. 7 minut. Następnie kolejno dodawać żółtko. Dodać konfiturę i dokładnie wymieszać. Dodać stopioną na parze i lekko przestudzoną czekoladę. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać na przygotowaną tortownicę o śr. 21cm. Piec ok. 55-60 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na 3 części. 2. W 1/2 szkl. mleka rozrobić budynie. Resztę mleka zagotować, wlać rozpuszczone budynie. Stale mieszając, gotować 1 minutę na małym ogniu. Przestudzić. Masło utrzeć z cukrem do białości, stale ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodać kawę i mielony anyż, dokładnie wymieszać. Masą przełożyć blaty ciasta. Na wierzchu rozsmarować stopioną czekoladę. Posypać podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Ciasto przechowywać w lodówce.
Aromatyczny przekładaniec
Ciasto pieczemy ok. 55-60min w temp. 180st.