Sposób przygotowania:
Aromatyczny tort naleśnikowy
Przygotować klasyczny sos pomidorowy według przepisu. Mąkę rozrobić z mlekiem, dodać jajka i szczyptę soli, wymieszać. Odstawić na 15 min. Patelnię o średnicy 18 cm posmarować olejem, łyżką wazową wylewać ciasto naleśnikowe. Smażyć naleśniki na złoty kolor z obu stron. Bazylię umyć, osuszyć, pokroić. Serzetrzeć na tarce. Naczynie żaroodporne natłuścić, położyć jeden naleśnik, posmarować sosem pomidorowym, posypać bazylią i serem. Położyć drugi naleśnik, na nim warstwę sosu, listki bazylii i ser. Przekładać składniki, aż do ich wyczerpania. Na wierzchu powinien się znaleźć sos pomidorowy posypany listkami bazylii. Wstawić do gorącego pie-. karnika. Zapiekać 5 min w temp. 220° C.