jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Aroniowa szarlotka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Aronia w tym wydaniu jest łagodna. W towarzystwie jabłek przestaje być cierpka i kwaśnawa. Ciasto jest proste i szybkie w przygotowaniu. Doskonałe gdy mamy mało czasu, a chcemy przygotować pyszne ciasto:).

Aroniowa szarlotka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Aroniowa szarlotka

 

  • Blaszka 24x36cm
  • Ciasto na spód:
  • 300 g mąki,
  • Łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 żółtka,
  • 0,5 margaryny,
  • Łyżka kwaśnej śmietany,
  • 10 dag cukru pudru,
  • Grysik do posypania ciasta (około 1-2 łyżki)
  • Kruszonka:
  • 12 dag mąki,
  • 7 dag masła,
  • 3-4 łyżki cukru kryształu
  • Dodatkowo:
  • Około 1 kg jabłek,
  • Około 1 szklanki aronii (świeżej lub mrożonej)

 

 

Sposób przygotowania:

Aroniowa szarlotka
CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Gotowym wykładamy dno blaszki. Nakłuwamy widelcem i delikatnie posypujemy grysikiem. Na ciasto wykładamy jabłka. Jabłka posypujemy aronią. Całość przykrywamy kruszonką. Pieczemy około 45 minut w 180°C. Studzimy i częstujemy się. KRUSZONKA: Składniki kruszonki przekładamy do miski i delikatnie rozkruszamy w dłoniach by powstały „okruchy”. Kruszonkę wykładamy na wierzch ciasta. DODATKOWO: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Aronię płuczemy i osuszamy. Tak przygotowane owoce wykładamy na wyłożone ciasto kruche.
Aroniowa szarlotka
Na wyłożone , stare jabłka wykładamy aronie
Aroniowa szarlotka
całość przykrywamy przygotowana kruszonką.