Sposób przygotowania:
Szarlotka z papierówek
Do mąki dodać masło i posiekać na drobno. Następnie dodać szczyptę soli, cukier i żółtka i zagnieść szybko ciasto. Około 1/3 gotowego ciasta owijamy w folię i chowamy do lodówki, a resztą ciasta wykładamy dno i boki tortownicy. Tortownica powinna być uprzednio wysmarowana tłuszczem i obsypana bułką tartą. Ciasto po nakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 10 minut. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie palsterki. Jabłka skrapiamy cytryną, a następnie mieszamy z cukrem trzcinowym, przyprawą do wina i cynamonem. Jabłka przełożyć do tortownicy na lekko podpieczone ciasto. Na wierzch rozkruszyć pozostałą część ciasta. Ponownie wstawiamy do piekarnika na ok 55 minut. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.
kołczu