Sposób przygotowania:
Arystokratka
Ze składników na ciasto, żółtka oddzielić od białek. Cukier rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać olej, żółtka, mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i zmiksować, a na koniec połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek.
Placek wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną kaszą manną średnią tortownicę lub formę do pieczenia i piec około 15-20 minut w temperaturze 180°C, po czym pozostawić do ostygnięcia.
Ze składników na masę, odlać 100 ml mleka, w której rozprowadzić budyń, a resztę zagotować z dodatkiem cukru. Kiedy mleko będzie gorące wlać proszek budyniowy i mieszać do powstania gęstego budyniu, a następnie pozostawić do ostygnięcia.
Kiedy budyń ostygnie, masło rozkręcić mikserem, a potem dodawać do niego po łyżce zimnego budyniu i kontynuować, aż budyń się skończy. Na koniec do powstałej masy wsypać jagody i delikatnie wymieszać.
Przestudzony placek skropić obficie alkoholem.
Następnie na placku rozsmarować masę budyniową z jagodami, a na wierzchu układać herbatniki z obu stron maczane w alkoholu.
Na koniec przygotować polewę z rozpuszczonej czekolady z dodatkiem mleka, masła i polać nią herbatniki.
Wierzch ciasta udekorować kolorową posypką.
Placek wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną kaszą manną średnią tortownicę lub formę do pieczenia i piec około 15-20 minut w temperaturze 180°C, po czym pozostawić do ostygnięcia.
Ze składników na masę, odlać 100 ml mleka, w której rozprowadzić budyń, a resztę zagotować z dodatkiem cukru. Kiedy mleko będzie gorące wlać proszek budyniowy i mieszać do powstania gęstego budyniu, a następnie pozostawić do ostygnięcia.
Kiedy budyń ostygnie, masło rozkręcić mikserem, a potem dodawać do niego po łyżce zimnego budyniu i kontynuować, aż budyń się skończy. Na koniec do powstałej masy wsypać jagody i delikatnie wymieszać.
Przestudzony placek skropić obficie alkoholem.
Następnie na placku rozsmarować masę budyniową z jagodami, a na wierzchu układać herbatniki z obu stron maczane w alkoholu.
Na koniec przygotować polewę z rozpuszczonej czekolady z dodatkiem mleka, masła i polać nią herbatniki.
Wierzch ciasta udekorować kolorową posypką.
luna
margolata
misia53