jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Arystokratka

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Kakaowe ciasto nasączone alkoholem z aromatycznymi, leśnymi owocami wkomponowanymi w kremową, budyniową masę, oblane czekoladową polewą:)

Arystokratka

Składniki:

Arystokratka

 

  • CIASTO
  • 3 jaja
  • 15 dag cukru kryształu
  • 20 dag mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek letniej wody
  • 7½ łyżki oleju
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki kakao

 

  • MASA
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • ¾ szklanki cukru kryształu
  • ½ l mleka pełnotłustego
  • 1 masło

 

  • DODATKI
  • 25 dag jagód
  • około 3 paczki herbatników
  • 1 szklanka alkoholu

 

  • POLEWA
  • 1 czekolada mleczna
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki mleka pełnotłustego

 

  • DEKORACJA
  • kolorowa posypka

 

Sposób przygotowania:

Arystokratka
Ze składników na ciasto, żółtka oddzielić od białek. Cukier rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać olej, żółtka, mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i zmiksować, a na koniec połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek.
Placek wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną kaszą manną średnią tortownicę lub formę do pieczenia i piec około 15-20 minut w temperaturze 180°C, po czym pozostawić do ostygnięcia.
Ze składników na masę, odlać 100 ml mleka, w której rozprowadzić budyń, a resztę zagotować z dodatkiem cukru. Kiedy mleko będzie gorące wlać proszek budyniowy i mieszać do powstania gęstego budyniu, a następnie pozostawić do ostygnięcia.
Kiedy budyń ostygnie, masło rozkręcić mikserem, a potem dodawać do niego po łyżce zimnego budyniu i kontynuować, aż budyń się skończy. Na koniec do powstałej masy wsypać jagody i delikatnie wymieszać.
Przestudzony placek skropić obficie alkoholem.
Następnie na placku rozsmarować masę budyniową z jagodami, a na wierzchu układać herbatniki z obu stron maczane w alkoholu.
Na koniec przygotować polewę z rozpuszczonej czekolady z dodatkiem mleka, masła i polać nią herbatniki.
Wierzch ciasta udekorować kolorową posypką.