Sposób przygotowania:
australijska cielęcina
mąkę rozdrobić w zimnej wodzie ( konsystencja sztywniejsza niż na placek). Zalać zimną wodą i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie odlać ją i nalać świeżej zimnej wody.Powtarzać tą czynność aż woda będzie czysta, klarowna. Nastepnie ciasto pokroić w plastry, które rozgniatać jak na kotlety grubości palca.
Seler, pietruszkę, cebulę, por, marchew i grzybki wypłukac pod bieżącą wodą i przygotować wywar. Czyli zalać wodą i ugotować. następnie przelać przez sito. Zanurzyć w nim kotlety i gotować na wolnym ogniu 1,5 godziny. Przez ten czas kotlety wciągną wywar. Nastepnie wyjąć i czekać aż wystygną. Gdy będą chłodne naczosnkować, posolić i popieprzyć, włożyć do woreczków foliowych i do lodówki na 8-10 godzin. Po tym czasie kotlety obtoczyć w jajku i bułce, smażyć na patelni na oleju, ewentualnie można je poddusić z cebulką podlewając wywarem bulionowym.
Kotlety podajemy z ziemniakami lub kaszą, z jarzynami gotowanymi
Seler, pietruszkę, cebulę, por, marchew i grzybki wypłukac pod bieżącą wodą i przygotować wywar. Czyli zalać wodą i ugotować. następnie przelać przez sito. Zanurzyć w nim kotlety i gotować na wolnym ogniu 1,5 godziny. Przez ten czas kotlety wciągną wywar. Nastepnie wyjąć i czekać aż wystygną. Gdy będą chłodne naczosnkować, posolić i popieprzyć, włożyć do woreczków foliowych i do lodówki na 8-10 godzin. Po tym czasie kotlety obtoczyć w jajku i bułce, smażyć na patelni na oleju, ewentualnie można je poddusić z cebulką podlewając wywarem bulionowym.
Kotlety podajemy z ziemniakami lub kaszą, z jarzynami gotowanymi