jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Baba gryczana z pieczarkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Taką babkę możesz podać jako danie wegetariańskie lub jako dodatek do gulaszu.

Baba gryczana z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Baba gryczana z pieczarkami

 

  • 2 i 1/2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
  • 2 duże jaja
  • 3 łyżki wiejskiej śmietanki
  • 1 szklanka startego żółtego sera
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka suszonej pietruszki
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 500 g pieczarek
  • 2 łyżki masła sklarowanego
  • bułka tarta lub grysik
  • sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Baba gryczana z pieczarkami
Obieramy pieczarki, siekamy je bardzo drobno. Drobno siekamy cebulę. Przesmażamy cebulę z pieczarkami na 1 łyżce sklarowanego masła. Kilka pieczarek przesmażamy w całości. Rozkłócamy jaja ze śmietaną i startym serem, dodajemy przestudzone grzyby, suszoną pietruszkę, tymianek i kaszę. Mieszamy dokładnie, doprawiamy solą i pieprzem czarnym oraz ziołowym. Natłuszczamy masłem sklarowanym foremkę żaroodporną, wysypujemy ją bułką lub kaszą manną, wkładamy masę gryczaną. Zapiekamy w temperaturze 170 st.C. przez około 40 minut w zależności od kształtu foremki. Wyjmujemy ją wtedy, gdy góra lekko się przyrumieni i zacznie odstawać od brzegów. Przed podaniem dekorujemy kawałkami pieczarek i odrobiną zieleniny.
Baba gryczana z pieczarkami
Do natłuszczonej i wysypanej bułką foremki wkładamy masę gryczaną.
Baba gryczana z pieczarkami
Zapiekamy w temperaturze 170 st.C. przez około 40 minut w zależności od kształtu foremki.
Baba gryczana z pieczarkami
Przed podaniem dekorujemy kawałkami pieczarek i odrobiną zieleniny.
Baba gryczana z pieczarkami
Tak baba gryczana z pieczarkami wygląda w przekroju.