Sposób przygotowania:
Baba gryczana z pieczarkami
Obieramy pieczarki, siekamy je bardzo drobno. Drobno siekamy cebulę. Przesmażamy cebulę z pieczarkami na 1 łyżce sklarowanego masła. Kilka pieczarek przesmażamy w całości. Rozkłócamy jaja ze śmietaną i startym serem, dodajemy przestudzone grzyby, suszoną pietruszkę, tymianek i kaszę. Mieszamy dokładnie, doprawiamy solą i pieprzem czarnym oraz ziołowym. Natłuszczamy masłem sklarowanym foremkę żaroodporną, wysypujemy ją bułką lub kaszą manną, wkładamy masę gryczaną. Zapiekamy w temperaturze 170 st.C. przez około 40 minut w zależności od kształtu foremki. Wyjmujemy ją wtedy, gdy góra lekko się przyrumieni i zacznie odstawać od brzegów. Przed podaniem dekorujemy kawałkami pieczarek i odrobiną zieleniny.
edytaha