Sposób przygotowania:
Wiosenna baba z rodzynkami
Rodzynki namoczyć w rumie aż wchłonie cały alkohol. Masło ogrzać do temp pokojowej,utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę,wbijać po jednym jajku następne dodawać wtedy gdy pierwsze dobrze połączy się z masą,cienkim strumieniem wlewać mleko,na przemian dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,pod koniec dodać rodzynki w rumie i wymieszać do całkowitego połączenia składników.Tak przygotowane ciasto wyłożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babę ,wstawić do piekarnika i piec 50 minut w temp 175*c.Po upieczeniu wystudzić babę i wyjąć z formy. Lukier: białko ubić na sztywną pianę pod koniec wsypać cukier puder i ucierać do gładkiej lśniącej masy,dodać barwnik żółty i wymieszać.Polukrować wierzch wystudzonej baby i udekorować kandyzowanymi owocami. Smacznego.
Ewa
2milutka
Dziękuję bardzo..:)