2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Wiosenna baba z rodzynkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Prawdziwa ucierana baba wielkanocna,której nie może zabraknąć w te kolorowe święta ,uda się każdemu nawet początkującej gospodyni...

Wiosenna baba z rodzynkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wiosenna baba z rodzynkami

 

  • Ciasto:
  • 25 dag masła
  • 15 dag rodzynek
  • 45 dag mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki rumu
  • 5 jaj wiejskich
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 16 g cukru z prawdziwą wanilią

 

  • Lukier:
  • 1 białko
  • 1 szklanka cukru pudru
  • żółty barwnik spożywczy

 

  • Dekoracja:
  • 50 g kandyzowanych owoców

Sposób przygotowania:

Wiosenna baba z rodzynkami
Rodzynki namoczyć w rumie aż wchłonie cały alkohol. Masło ogrzać do temp pokojowej,utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę,wbijać po jednym jajku następne dodawać wtedy gdy pierwsze dobrze połączy się z masą,cienkim strumieniem wlewać mleko,na przemian dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,pod koniec dodać rodzynki w rumie i wymieszać do całkowitego połączenia składników.Tak przygotowane ciasto wyłożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babę ,wstawić do piekarnika i piec 50 minut w temp 175*c.Po upieczeniu wystudzić babę i wyjąć z formy. Lukier: białko ubić na sztywną pianę pod koniec wsypać cukier puder i ucierać do gładkiej lśniącej masy,dodać barwnik żółty i wymieszać.Polukrować wierzch wystudzonej baby i udekorować kandyzowanymi owocami. Smacznego.
Wiosenna baba z rodzynkami
masło ucieramy z cukrem do białości masy
Wiosenna baba z rodzynkami
dodajemy jaja wlewamy mleko i wsypujemy mąkę
Wiosenna baba z rodzynkami
mieszamy z rodzynkami i przekładamy do formy na babkę
Wiosenna baba z rodzynkami
z białka cukru pudru i barwnika robimy lukier dekorujemy babę