Sposób przygotowania:
Babcina pomidoróweczka z pasteryzowanych pomidorów
Do garnka 10L wkładamy uprzednio umyte mięso i zalewamy wodą. Dodajemy łyżeczkę soli i doprowadzamy do wrzenia . Gotujemy na małym ogniu.Po zebraniu szumowin dodajemy marchew, pietruszkę, selera, por, listki laurowe, ziele angielskie i jarzynkę. Pozwalamy wywarowi delikatnie się gotować przez ok.30 min. Dodajemy pasteryzowane pomidory i po ok. 10-15 minutach od ponownego zagotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Jak już mięso będzie miękkie, na ok 10 min. przed zabieleniem dodajemy świeże zioła. Składniki do zabielenia porządnie wymieszać w słoiku po czym dolać do nich szklankę przygotowanej zupy aby się śmietana nie zważyła i wlać do garnka.Zagotować i gotowe. Podana z makaronem cienkim smakuje wyśmienicie. Polecam.
aneczka84