Sposób przygotowania:
Babeczki ala' Kopiec Kreta
Mąkę wraz z proszkiem, soda oraz kakao przesiewamy do miseczki. Łączymy z cukrem, cukrem wanilinowym oraz solą. W drugiej miseczce mieszamy jajko, mleko oraz maślankę. Mokre składniki dodajemy do suchych i chwilę mieszamy, aż uzyskamy jednolitą, gładką masę. Formę na muffinki smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Przekładamy ciasto do 1/2 wysokości foremki. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na ok. 30 min. Po upieczeniu zostawiamy do ostudzenia. Wierzch babeczek lekko ścinamy. Następnie za pomocą łyżeczki wydrążamy środek. Ciasto, które nam pozostało z wydrążenia rozdrabniamy. Banana kroimy w niewielką kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody i studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywną masę z cukrem pudrem oraz z cukrem wanilinowym. Pd koniec ubijania powoli wlewamy przestudzoną żelatynę. Do każdej babeczki wkładamy pokrojone banany, następnie ubitą śmietankę tworząc lekki stożek. Wierzch oprószamy pokruszonym ciastem. Przed podaniem babeczki należy schłodzić, ok 2 godziny. Smacznego!!!! :)
marietta