Sposób przygotowania:
Babeczki a'la rózyczki
Super babeczki o krychym cieście, super dla dzieci i dorosłych .
Ciasto kruche:
Mąkę wysypujemy na stolnicę czy miskę (jeżeli nie posiadamy stolnicy), a następnie wbijamy jajko. Dodajemy margarynę- siekamy ją np. nożem. Dodajemy cukier, proszek do pieczenia. Dodajemy śmietanę.Wszystko dokładnie wyrabiamy w celu uzyskania jednolitej konsystencji. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Po 1 godzinie dzielimy ciasto na mniejsze kawałki i wykładamy nimi wysmarowane olejem foremki, ciasto rozkładamy na całej foremce, nie tylko na jej spodzie.
Przygotowane tak babeczki pieczemy w temp 180 stopni, do momentu aż będą ładnie zarumienione. mozemy je mocniej przypiec , zalezy jak lubimy.
Domowy budyń:
Z 1/2 litra mleka odlewamy jedną szklankę. Pozostałe mleko, które nam zostało wlewamy do garnka i zagotowujemy z cukrem waniliowym, wanilią oraz masłem.
Mleko , które odlaliśmy miksujemy wraz z odddzielonym żółtkiem i mąkami ziemniaczaną i pszenną.
Następnie zmiksowaną mieszankę wlewamy do wrzącego mleka. Mieszając gotujemy, az nasz budyń będzie gęsty. Na wierzch wykładamy dżem i dookoła wypełniamy budyniem.
Smacznego
Ciasto kruche:
Mąkę wysypujemy na stolnicę czy miskę (jeżeli nie posiadamy stolnicy), a następnie wbijamy jajko. Dodajemy margarynę- siekamy ją np. nożem. Dodajemy cukier, proszek do pieczenia. Dodajemy śmietanę.Wszystko dokładnie wyrabiamy w celu uzyskania jednolitej konsystencji. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Po 1 godzinie dzielimy ciasto na mniejsze kawałki i wykładamy nimi wysmarowane olejem foremki, ciasto rozkładamy na całej foremce, nie tylko na jej spodzie.
Przygotowane tak babeczki pieczemy w temp 180 stopni, do momentu aż będą ładnie zarumienione. mozemy je mocniej przypiec , zalezy jak lubimy.
Domowy budyń:
Z 1/2 litra mleka odlewamy jedną szklankę. Pozostałe mleko, które nam zostało wlewamy do garnka i zagotowujemy z cukrem waniliowym, wanilią oraz masłem.
Mleko , które odlaliśmy miksujemy wraz z odddzielonym żółtkiem i mąkami ziemniaczaną i pszenną.
Następnie zmiksowaną mieszankę wlewamy do wrzącego mleka. Mieszając gotujemy, az nasz budyń będzie gęsty. Na wierzch wykładamy dżem i dookoła wypełniamy budyniem.
Smacznego
edytaha
MagdaMM
MagdaMM